Ελληνικές πρωτιές στην παγκόσμια οικονομία


Ποτέ άλλοτε τα πράγματα δεν πήγαιναν τόσο καλά για τις αγορές όσο σήμερα, αναφέρει ο γνωστός στρατηγικός αναλυτής της Bank of America Merrill Lynch, Michael Hartnett στην τελευταία έκθεσή του.



Οι τιμές των μετοχών παγκοσμίως βρίσκονται σε ιστορικό υψηλό, οι τιμές των ομολόγων είναι επίσης υψηλότερες παρά ποτέ και η μεταβλητότητα όλων των αγορών κυμαίνεται στα χαμηλότερα επίπεδα αυτού του οικονομικού κύκλου. Εάν συνυπολογίσει κανείς ότι ακόμα και η αγορά της τέχνης βρίσκεται σε ράλι, με αποτέλεσμα γλυπτό του Jeff Koons που απεικονίζει ένα φουσκωτό δελφίνι να πουληθεί αντί 5 εκατ. δολαρίων, ο Hartnett καταλήγει στο συμπέρασμα: «Είναι καλή εποχή για όσους έχουν επενδύσει».
Μάλιστα, η εκτίμηση της BofA ML είναι πως αυτή η ευφορία στις αγορές -που για πολλούς έχει πάρει υπερβολικές διαστάσεις σε κάποια τμήματα των αγορών, όπως για παράδειγμα στα κρατικά ομόλογα της περιφέρειας, που δίνουν σαφείς ενδείξεις φούσκας- θα ενταθεί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Εξάλλου, τόσο η Τράπεζα της Αγγλίας όσο και η Fed αποφάσισαν αυτή την εβδομάδα να μην διαταράξουν την ησυχία των αγορών, με τη μεταβλητότητα να μειώνεται ακόμα περισσότερο μετά τις συνεδριάσεις των δύο κεντρικών τραπεζών και τα χρηματιστήρια να αγγίζουν νέα ιστορικά υψηλά.
Στο πλαίσιο αυτό, η BofA ML θέτει την τιμή στόχο για το δείκτη MSCI World Index στις 444 μονάδες για τα τέλη του 2014. Αλλά προειδοποιεί πως ο δείκτης θα ξεπεράσει τα επίπεδα αυτά κατά τη διάρκεια του καλοκαιρινού ράλι, αλλά θα διορθώσει από το φθινόπωρο, κινούμενος προς την τιμή στόχο, έως τα τέλη του έτους.
Αλλά και στην αγορά των ομολόγων, οι τιμές επίσης αναρριχήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, σε μία εξέλιξη την οποία ο Hartnett θεωρεί ως την καλύτερη ένδειξη της κυριαρχίας των κεντρικών τραπεζών, οι οποίες με τη ρευστότητά τους δίνουν ώθηση σε όλα τα assets.
Ελληνικά Ομόλογα
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η Bank of America Merrill Lynch, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα αποτελούν την καλύτερη επένδυση ανάμεσα στις 58 μεγαλύτερες αγορές ομολόγων και μετοχών του κόσμου κατά τον τελευταίο χρόνο, δίνοντας κέρδη 57,1% -και η δεύτερη θέση καταλαμβάνεται από την Ελλάδα, αφού οι μετοχές του ΧΑ δίνουν αποδόσεις 56% στο ίδιο διάστημα. Τα πορτογαλικά ομόλογα σημειώνουν κέρδη 21,8% τον τελευταίο χρόνο, τα ισπανικά 15,7%, τα ιρλανδικά 14,7% και τα ιταλικά 13,8%.
Την ίδια στιγμή, ο δείκτης μεταβλητότητας VIX υποχώρησε στην τιμή 10,57, που είναι η χαμηλότερη από το Φεβρουάριο του 2007 και αρκετά χαμηλότερη από το μέσο επίπεδο μεταβλητότητας στις μετοχές των τελευταίων 100 ετών.
Οι κίνδυνοι
Η υψηλή ρευστότητα, η χαμηλή μεταβλητότητα και οι τιμές ρεκόρ των επενδύσεων θα συνεχιστούν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, με αποτέλεσμα να εξελιχθούν σε απειλή για την πραγματική οικονομία,σύμφωνα με την BofA ML. Και αυτό γιατί ο οίκος βλέπει σοβαρό κίνδυνο οι υπερβολές της Wall Street να οδηγήσουν τη Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής τους, παρότι η ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας δεν θα έχει φτάσει ακόμα σε επίπεδα που θα δικαιολογούσαν μια τέτοια κίνηση.
«Όσο περισσότερο αργούν να ομαλοποιηθούν η ανάπτυξη και τα επιτόκια, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος ότι οι κερδοσκοπικές υπερβολές θα προκαλέσουν μια απάντηση πολιτικής που θα στοχεύει να περιορίσει την κερδοσκοπία στις αγορές, πριν η οικονομία έχει αναρρώσει πλήρως», τονίζει ο Hartnett.
Κερδισμένη η Ελλάδα
Από τα στοιχεία της Bank of America Merrill Lynch φαίνεται ότι βασικός κερδισμένος του κλίματος ευφορίας που συντηρούν στις διεθνείς αγορές οι κεντρικές τράπεζες είναι τα ελληνικά ομόλογα και οι μετοχές.Ειδικότερα, οι ελληνικές μετοχές βρέθηκαν τον τελευταίο μήνα στην κορυφή των αποδόσεων παγκοσμίως, αφού έδωσαν κέρδη 22% -έχουν μάλιστα μεγάλη απόσταση από τη δεύτερη καλύτερη επένδυση, που είναι οι ιταλικές μετοχές, με άνοδο 8,8%. Τον τελευταίο μήνα, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα σημειώνουν άνοδο 4,9%.
Ελληνική είναι και η καλύτερη επένδυση διεθνώς από τις αρχές του έτους, αφού τα κρατικά ομόλογα έχουν δώσει κέρδη 26,9% στο διάστημα αυτό -οι μετοχές του ΧΑ κερδίζουν 10,4% από τις αρχές του έτους.
Τον τελευταίο χρόνο, ελληνικά κρατικά ομόλογα και μετοχές αποτελούν τις top επενδύσεις στον κόσμο, με αποδόσεις 57,1% και 56% αντίστοιχα.

πηγή: ΑΞΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια on " Ελληνικές πρωτιές στην παγκόσμια οικονομία "

Leave a Reply