Το ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, το οποίο θα κριθεί σε μερικούς μήνες, είναι ιδιαίτερα κρίσιμο.
Από την έκβασή του θα εξαρτηθεί η ομαλή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για την υλοποίηση του προγράμματος προσαρμογής και την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο.
Εφόσον η αντιπολίτευση αρνείται να συναινέσει σε ένα πρόσωπο κύρους, κοινής αποδοχής, τότε εκ των πραγμάτων τίθεται στους βουλευτές το σοβαρό δίλημμα: να δεχθούν την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή ή να την απορρίψουν και να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές;
Οι πρόωρες εκλογές, υπό κανονικές πολιτικές συνθήκες, δεν συνιστούν κίνδυνο, ούτε απορυθμίζουν τις θεσμικές λειτουργίες. Εξάλλου προβλέπονται από το ίδιο το Σύνταγμα. Ωστόσο το ζήτημα δεν είναι αμιγώς νομικό, είναι πολιτικό: ποιες θα είναι οι συνέπειες, οι πολιτικές παρενέργειες, από την προκήρυξη πρόωρων εκλογών;
Πρόκειται για πολύ σοβαρό κίνδυνο διακοπής της μεγάλης μεταρρυθμιστικής προσπάθειας που έχει αναληφθεί, ο οποίος μάλιστα είναι ενδεχόμενο να οδηγήσει την Ελλάδα σε σοβαρές πολιτικές περιπέτειες με εθνικές προεκτάσεις. Διότι, ενόσω είναι ανοιχτό το ζήτημα της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, οι δυνατότητες της Ελλάδας να αντλεί κεφάλαια από τις διεθνείς αγορές είναι σχετικά περιορισμένες. Επιπλέον υπάρχει η σοβαρή εκκρεμότητα με το χρηματοδοτικό κενό, το οποίο για να καλυφθεί είναι απαραίτητη η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την Κομισιόν και το ΔΝΤ.
Εφόσον αυτά τα σοβαρά ζητήματα παραμένουν ακόμη ανοιχτά, είναι προφανές ότι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών θα αναστατώσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων, που είναι το προαπαιτούμενο για την έναρξη των συζητήσεων περί βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Εξαιτίας αυτού του σοβαρού κινδύνου, η κυβέρνηση επεδίωξε και έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, έτσι ώστε να διασφαλιστεί μια ομαλή πολιτική εσωτερική πορεία, τουλάχιστον για τους επόμενους 6 μήνες. Με την εκλογολογία να σοβεί, κάθε προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να βάλει σε τροχιά επίλυσης το πρόβλημα του δημοσίου χρέους, συναντούσε σοβαρά εμπόδια.
Μπορεί όμως το πρόβλημα αυτό να λύθηκε προσωρινά, αλλά θα επανέλθει με δριμύτητα τον Φεβρουάριο, όταν τεθεί το θέμα της εκλογής Προέδρου. Οι βουλευτές λοιπόν θα πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα στην συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας και στην περιπέτεια των πρόωρων εκλογών και την πιθανότητα να βρεθεί η Ελλάδα σε μια μεγάλη πολιτική δίνη, εξαιτίας της πιθανής αδυναμίας σχηματισμού βιώσιμης κυβέρνησης ή του σχηματισμού μιας αριστερής κυβέρνησης με ασαφές πρόγραμμα και όχι ξεκάθαρες θέσεις για όλα τα μεγάλα ζητήματα.
Έτσι όπως έχουν τα πολιτικά πράγματα σήμερα, η ΝΔ συνιστά τον βασικό πολιτικό κορμό των φιλοευρωπαϊκών, φιλελεύθερων και κοινωνικά ριζοσπαστικών δυνάμεων στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση κατάφερε να αποσείσει τον άμεσο κίνδυνο ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας και ταυτόχρονα τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, που θα είχε οδυνηρές συνέπειες για το λαό. Κατάφερε επίσης προετοιμάσει τη χώρα για το επόμενο μεγάλο βήμα, που είναι η επίλυση του προβλήματος του δημοσίου χρέους και η εκκίνηση της αναπτυξιακής πορείας.
Ωστόσο οι ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις, που εκφράζει παραδοσιακά η ΝΔ, βρίσκονται αυτή τη στιγμή κατακερματισμένες, εξαιτίας των συνεπειών της εφαρμογής των μνημονιακών δεσμεύσεων.
Αυτό συνιστά σοβαρό κίνδυνο, ενόψει της ανοδικής πορείας του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θα πρέπει τάχιστα να ανασυγκροτηθεί πολιτικά, οργανωτικά και ιδεολογικά ο ευρύτερος φιλελεύθερος και ριζοσπαστικός πολιτικός χώρος, που εκπροσωπεί κυρίως η ΝΔ. Η ευρύτερη λοιπόν κεντροδεξιά παράταξη θα πρέπει άμεσα να ανασυνταχθεί.
Εάν αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές, θα έχουμε τον χρόνο να δρομολογήσουμε αυτές τις διαδικασίες, να ανοίξουμε το διάλογο. Εάν όμως, παρ’ ελπίδα, η χώρα πάει σε πρόωρες εκλογές, τότε δυστυχώς τα γεγονότα θα επιβάλουν τη δική τους λογική και η χώρα θα μπει σε περιπέτειες, από τις οποίες είναι αβέβαιο πότε και με ποιον τρόπο θα βγει.
Η πιθανότητα εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ συνιστά έναν άμεσο κίνδυνο για την πορεία των μεταρρυθμίσεων και δημιουργεί την αίσθηση διεθνώς της διολίσθησης της Ελλάδας στο καθεστώς του άκρατου κρατισμού που μας οδήγησε στην οιονεί χρεοκοπία.
Ταυτόχρονα, σε μια κρίσιμη στιγμή για τα εθνικά θέματα μας- ΑΟΖ, Κυπριακό, μεταναστευτικό, παραμονή στο ΝΑΤΟ, πολεμικές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή – η Ελλάδα θα δείχνει να πελαγοδρομεί, με μια κυβέρνηση που θα προκαλεί σοβαρές ανησυχίες στους παραδοσιακούς μας συμμάχους.
Ταυτόχρονα, σε μια κρίσιμη στιγμή για τα εθνικά θέματα μας- ΑΟΖ, Κυπριακό, μεταναστευτικό, παραμονή στο ΝΑΤΟ, πολεμικές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή – η Ελλάδα θα δείχνει να πελαγοδρομεί, με μια κυβέρνηση που θα προκαλεί σοβαρές ανησυχίες στους παραδοσιακούς μας συμμάχους.
Οι δηλώσεις Ντράγκι, ότι προϋπόθεση για την παροχή ρευστότητας στην ελληνική οικονομία είναι η παραμονή της Ελλάδας σε πρόγραμμα προσαρμογής, δείχνουν τέλος και τον τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κίνδυνο που πρόκειται να αναληφθεί, σε περίπτωση σχηματισμού αριστερής κυβέρνησης.
Το ρίσκο είναι πολύ μεγάλο. Η ΝΔ ωστόσο και η ευρύτερη κεντροδεξιά παράταξη, θα πρέπει να προετοιμάζονται από τώρα για κάθε ενδεχόμενο, έτσι ώστε να συνεχίσουν, σε κάθε περίπτωση, να αποτελούν τον βασικό παράγοντα πολιτικής σταθερότητας και προόδου για τη χώρα.
(Εφημερίδα Εστία)
Δεν υπάρχουν σχόλια on " Όλγα Κεφαλογιάννη: "Η ΝΔ θα πρέπει να προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο" "