Γ. Μιχελάκης: Να "σπάσει" η περιφέρεια της Β' Αθηνών σε μικρότερες



Nα «σπάσει» η περιφέρεια της Β’ Αθηνών προτείνει ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης. Ο βουλευτής Ν.Δ. με συνέντευξή του στον «Ε.Τ.» της Κυριακής κρίνει αναγκαία την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών και πρώτα απ’ όλα της Β’ Αθηνών, η οποία φτάνει στις 44 έδρες μετά την τελευταία απογραφή. Σχετικά με την αλλαγή του εκλογικού νόμου ο κ. Μιχελάκης τονίζει ότι θα πρέπει να συζητηθεί στο πλαίσιο του διαλόγου για τη συνταγματική αναθεώρηση.


Με την απόφασή της η κυβέρνηση να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, βάζει φρένο στα σενάρια των εκλογών. Ωστόσο, δεν είναι μια κίνηση ρίσκου, με δεδομένο ότι τόσο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. όσο και του ΠΑΣΟΚ υπάρχει σοβαρός προβληματισμός για μέτρα όπως ο ΕΝΦΙΑ;

Δεν βλέπω κανένα απολύτως ρίσκο. Οι βουλευτές που στηρίζουμε την κυβέρνηση πήραμε πολλές και δύσκολες αποφάσεις ως τώρα, πικράναμε τους συμπολίτες μας, νιώσαμε να ασφυκτιούμε ανάμεσα σε συμπληγάδες. Σε κάθε περίπτωση, όμως, βάζαμε πάνω από όλα το συλλογικό καλό. Ξέραμε πως οτιδήποτε άλλο θα κατέληγε εις βάρος όλων και κυρίως των πιο αδύναμων. Τώρα άρχισαν να πιάνουν τόπο οι θυσίες του κόσμου και να έρχονται τα πρώτα μέτρα ανακούφισης. 

Και γιατί ζητήσατε ψήφο εμπιστοσύνης;

Ακούστε. Εδώ και καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε σε εφαρμογή σενάρια πολιτικής ανωμαλίας. Μετά τις ασκήσεις επαναστατικής γυμναστικής, ξεκίνησε -τον τελευταίο καιρό- ένα θεσμικό εκβιασμό, πατώντας στις συνταγματικές διατάξεις για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Τώρα, ενώ άρχισαν οι πιο κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την τρόικα και ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αρχίσει τη διαπραγμάτευση για το χρέος, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να δημιουργήσει ένα κλίμα αστάθειας και αβεβαιότητας. Ετσι, όμως, δεν στρέφεται απλά και μόνο εναντίον της κυβέρνησης. Πλήττει την ίδια τη χώρα. Υπονομεύει την οικονομία και τα συμφέροντα των πολιτών. Απαντούμε, λοιπόν, έμπρακτα στα σενάρια ανωμαλίας και ενισχύουμε τη διαπραγματευτική θέση της χώρας μας. 


Πιστεύετε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο, από τη μάχη της Βουλής, η κυβέρνηση να βγει ενισχυμένη σε αριθμό βουλευτών ή το στοίχημα είναι να διατηρήσει τη δύναμή της;
Θεωρώ δεδομένο πως η κυβέρνηση θα διατηρήσει τη δύναμή της και δεν αποκλείω ενίσχυση. 


Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά εκλογές, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση δεν έχει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Βλέπετε πρόωρες κάλπες με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας;

Πιστεύω ότι μπροστά στο εθνικό συμφέρον και τις τεράστιες θυσίες που όλοι κάναμε, η Βουλή μπορεί να ματαιώσει τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ και να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας. Αλλωστε, αυτό που απεργάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ -όπως είπε από το 2009 ο συνταγματολόγος Γ. Κασιμάτης- συνιστά συνταγματική εκτροπή. Με τις διατάξεις για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, το Σύνταγμα δεν είχε σκοπό να δώσει σε μια μειοψηφία 120 βουλευτών το δικαίωμα να αποφασίζουν κόντρα στη βούληση των πολλών για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα. Εκείνο που ουσιαστικά επιδιώκει είναι η ενθάρρυνση της συναίνεσης, προκειμένου να αναδεικνύονται στο ύπατο αξίωμα πρόσωπα κύρους, ευρύτερης αποδοχής. Γι’ αυτό, άλλωστε, προέβλεψε να γίνονται τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου. 

Είστε υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου; Το μπόνους των 50 εδρών πρέπει να διατηρηθεί;

Δεν είναι ώρα για τέτοια ζητήματα. Αυτό είχα πει ως υπουργός Εσωτερικών και σ’ αυτό επιμένω. Πιστεύω στην ανάγκη καθιέρωσης ενός σταθερού εκλογικού συστήματος. Κι αυτό θα πρέπει να το δούμε και στο πλαίσιο του διαλόγου για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Ως πρώην υπουργός Εσωτερικών, θα προτείνατε να «σπάσει» η Β’ Αθηνών σε μικρότερες περιφέρειες;

Θεωρώ αναγκαία την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών και πρώτα απ’ όλα της Β’ Αθηνών, η οποία σήμερα, μετά την τελευταία απογραφή, φτάνει στις 44 έδρες, σχεδόν το ένα έκτο της Βουλής. 


Ποιες πρωτοβουλίες πρέπει να πάρει η κυβέρνηση για να αντιστρέψει το κλίμα και να πείσει τους πολίτες ότι αποτελεί την αξιόπιστη επιλογή για τη μετα-μνημονιακή εποχή;

Πλησιάζουμε την ώρα που η τρόικα, το Μνημόνιο και το ΔΝΤ θα αποτελούν παρελθόν. Επειτα από βαριές θυσίες, οι οποίες εξάντλησαν τα όρια αντοχής της κοινωνίας αλλά και της πραγματικής οικονομίας, η Ελλάδα μπαίνει τώρα στον προθάλαμο που τη βγάζει από την κρίση και την οδηγεί στην επόμενη μέρα. Οπως τόνισε ο πρόεδρός μας, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, όχι μόνο δεν πρόκειται να ληφθούν άλλα επώδυνα μέτρα, αλλά έχει ήδη αρχίσει και η ελάφρυνση των βαρών που σηκώνουν οι πολίτες. Κατατέθηκε ήδη τροπολογία για τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Από την 1η Οκτωβρίου με μια απλή αίτηση στο taxisnet οι επιχειρήσεις με τζίρο έως 500.000 μπορούν να εντάσσονται στο νέο καθεστώς «δεν αποδίδω ΦΠΑ, αν δεν τον έχω εισπράξει». Σχεδιάζονται, επίσης, σημαντικές εκπτώσεις στα πρόστιμα για καθυστερήσεις στην καταβολή των φόρων. Δρομολογείται λύση στο θέμα των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, αλλά και παράταση στην προστασία από πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας. Σχεδιάζεται παράλληλα σημαντική αύξηση των δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία. Και αυτή είναι μόνο η αρχή.

Τελευταία, συχνό «κρούσμα» είναι οι διαφωνίες μεταξύ των υπουργών. Πώς μπορούν να περιοριστούν οι δημόσιες αντιπαραθέσεις που πλήττουν την εικόνα της κυβέρνησης;

Δηλώσεις που περιέχουν -ή μπορεί να θεωρηθεί ότι περιέχουν- προσωπικές αιχμές, μόνο ζημιά κάνουν. Και στην παράταξη και σ’ εκείνους που τις κάνουν. Είναι βέβαιο αυτό. 

Τελικά, οι καταθέσεις κινδυνεύουν αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση;

Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ γινόταν ποτέ κυβέρνηση και εάν προχωρούσε σε όλα αυτά που υπόσχεται, η χώρα, η οικονομία, η κοινωνία θα αντιμετωπίζαμε σοβαρούς κινδύνους. Οπως θα γινόταν και στην περίπτωση που οι μεθοδεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ οδηγούσαν σε ακυβερνησία. Η χώρα μόλις αρχίζει να στέκεται στα πόδια της. Θα ήταν έγκλημα να γονατίσει άλλη μία φορά. Δεν θα αντέξουμε. 

Πιστεύετε ότι το πρόσωπο που θα επιλεγεί για υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να είναι πολιτικό ή μη; Από την Κεντροδεξιά ή την Κεντροαριστερά;
Πιστεύω ότι πρέπει να είναι πρόσωπο κύρους, το οποίο να εξασφαλίζει πλατιά αποδοχή. Είτε πολιτικό είτε όχι, είτε από την Κεντροδεξιά είτε από την Κεντροαριστερά.



ΤΙΤΛΟΣ: Η Ν.Δ. μπορεί να είναι και πάλι πρώτη δύναμη


Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, στο σύνολό τους, δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σαφές προβάδισμα έναντι της Ν.Δ. και για πολλούς βουλευτές και στελέχη η κατάσταση δεν αντιστρέφεται. Συμφωνείτε;


Προφανώς δεν συμφωνώ. Πιστεύω ότι μπορούμε και πάλι να είμαστε πρώτη δύναμη. Μην ξεχνάμε ότι οι δημοσκοπήσεις που λέτε έγιναν στην πιο δύσκολη στιγμή για την κυβέρνηση και άρα για τη Νέα Δημοκρατία. Επομένως, από τη στιγμή που τελειώνουν τα δύσκολα και μπαίνει σε εφαρμογή ο οδικός χάρτης για την απεμπλοκή από το Μνημόνιο και το ΔΝΤ, αλλά και για τη σταδιακή ελάφρυνση των βαρών που σηκώνουν τα ασθενέστερα και τα μεσαία οικονομικά στρώματα, το κλίμα θα αλλάξει. 

Η Ν.Δ. διαμηνύει ότι οι πόρτες του κόμματος είναι ανοιχτές σε στελέχη που βρίσκονται σε άλλους χώρους. Δεν πρέπει αυτό το κάλεσμα να αποκτήσει ονοματεπώνυμο; 

Απευθυνόμαστε σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Ελληνες, χωρίς να ρωτούμε ποιες είναι οι ιδεολογικές τους καταβολές. Η Νέα Δημοκρατία έχει ανοιχτές τις πόρτες της σ’ όποιους σέβονται τις αρχές της και υιοθετούν τους σκοπούς που υπηρετεί. Την έξοδο δηλαδή από την κρίση και τα Μνημόνια, την άρση των αδικιών, αλλά και τη θεμελίωση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου που να εγγυάται αποκατάσταση του βιοτικού επιπέδου, τόνωση της απασχόλησης και πρόοδο για όλους. 



ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΑΒΟΥ
kkatsavou@e-typos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια on " Γ. Μιχελάκης: Να "σπάσει" η περιφέρεια της Β' Αθηνών σε μικρότερες "

Leave a Reply