Γράφει ο Α. Ραβανός για το ΒΗΜΑ
Στην ενεργοποίηση του Κώστα Καραμανλή εναποθέτουν πολλοί βουλευτές και πλειάδα στελεχών της ΝΔ τις ελπίδες τους για αναγέννηση της κεντροδεξιάς παράταξης μετά το οδυνηρό εκλογικό αποτέλεσμα. Κεντρικό θέμα συζήτησης στις πολλές συνάξεις των τελευταίων ημερών είναι τι θα πράξει ο κ. Καραμανλής και αν θα ενεργοποιηθεί. Πάρα πολλοί ελπίζουν ότι κάποια στιγμή ο πρώην πρωθυπουργός θα επανέλθει ως... «σωτήρας» και θα ηγηθεί ενός εθνικού κινήματος σωτηρίας της χώρας έπειτα από μεγάλη κρίση!
Το εθνικό συμφέρον και η παράταξη
Πρόκειται για επιθυμία ακραιφνών «καραμανλικών» και όχι μόνο που θεωρούν ότι ο κ. Καραμανλής είναι η μόνη σταθερά όχι μόνο της Κεντροδεξιάς αλλά και της χώρας. Ο ίδιος αποφεύγει να μιλήσει ανοιχτά για τα μελλοντικά σχέδιά του και είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στις συναντήσεις των τελευταίων δύο εβδομάδων με βουλευτές και στελέχη, αλλά το δόγμα του είναι: «Προέχει πάνω απ' όλα το εθνικό συμφέρον και η ενότητα της παράταξης».
Η αναφορά του κ. Καραμανλή περί παράταξης και όχι κόμματος είναι μια σαφής ένδειξη για το τι σημαίνει για τον ίδιο η ΝΔ ως πολιτικός φορέας εν έτει 2015, έπειτα από 40 χρόνια πορείας, ενώ η επίκληση του εθνικού συμφέροντος αποτελεί σημείο καθοριστικό στον πολιτικό αξιακό του κώδικα.
Εξάλλου ο ίδιος θέλγεται από την ιδέα να επανέλθει κάποια στιγμή με εθνικό μανδύα για να ηγηθεί μιας ανορθωτικής προσπάθειας της χώρας, προφανώς με άλλο σχήμα. «Ο Καραμανλής από τη στιγμή που η Προεδρία της Δημοκρατίας δεν τον ενδιέφερε ποτέ έχει δύο επιλογές: είτε να πάει σπίτι του, μια εξέλιξη που δεν του ταιριάζει, είτε να επανέλθει με άλλον ρόλο» τονίζει σταθερός συνομιλητής του.
Ο κ. Καραμανλής δεν αφήνει περιθώρια για ερμηνείες σχετικά με τα μελλοντικά σχέδιά του, αλλά δίνει την αίσθηση ότι ο «Φάκελος Πολιτική» δεν έκλεισε. Και αν για αρκετούς είναι χαρακτηριστική η αδράνειά του, όπως λέει έμπειρο στέλεχος της Κεντροδεξιάς, ο κ. Καραμανλής «υπνωτίζει τους πάντες» και με ένα χτύπημά του μπορεί να πλήξει τον οποιονδήποτε.
Αυτό δύναται να συμβεί και για τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο ήδη αμφισβητούν παρασκηνιακά πάρα πολλά στελέχη που ομνύουν «πίστη και υποταγή» στον κ. Καραμανλή, ο οποίος όμως τους συμβουλεύει να είναι ψύχραιμοι και να αποφεύγουν τις ακρότητες και ενέργειες για να μην κατηγορηθούν για υπονομευτές της παράταξης.
Οπως όμως πληροφορείται «Το Βήμα», η σύσταση του κ. Καραμανλή σε όσους τον έχουν ρωτήσει είναι να μην αναλάβουν θέσεις ευθύνης και να μην ταυτιστούν με τη σημερινή ηγετική ομάδα. Αυτή η στάση του κ. Καραμανλή επιδέχεται πολλές ερμηνείες και ήδη πολλοί βουλευτές, έχοντας ως όπλο την καραμανλική συμβουλή, είναι απέναντι στις επιλογές του κ. Σαμαρά.
Οι «σωματοφύλακες» του «καραμανλισμού» σήκωσαν κεφάλι μετά την εκλογική ήττα της ΝΔ και είναι έτοιμοι για όλα αλλά με σχέδιο. Υπ' αυτή την έννοια, ακόμη και όσοι θεωρούνται επίδοξοι δελφίνοι και πρόσωπα που θέλουν να διαδραματίσουν ρόλο, όπως π.χ. οι Νίκος Δένδιας και Ευριπίδης Στυλιανίδης, υποχωρούν στο ενδεχόμενο επανενεργοποίησης του κ. Καραμανλή.
Στην παρούσα φάση δεν προβλέπεται οποιαδήποτε κίνηση αμφισβήτησης του κ. Σαμαρά, αλλά οι «καραμανλικοί» αναδιοργανώνονται και όλα είναι ανοιχτά! Την ίδια στιγμή οι λεγόμενες «σχολάζουσες δυνάμεις» της ευρύτερης Κεντροδεξιάς, έπειτα από μακρά πολιτική χειμερία νάρκη, αφυπνίζονται, ενώ θεωρούν τον κ. Σαμαρά «πρόεδρο με ημερομηνία λήξης».
Ο Σαμαράς «οχυρώνεται» στη Συγγρού
Εν μέσω του αρνητικού κλίματος ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς δεν δείχνει καμία διάθεση να αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος, ενώ θεωρεί ότι χτυπάνε τον ίδιο γιατί διάφορα παράκεντρα θέλουν τη ΝΔ σε δίνη αμφισβήτησης.
«Οχυρώνεται» στα γραφεία της ΝΔ αναμένοντας με ανυπομονησία τη στροφή ή, όπως τη λέει και ο ίδιος, την... «κωλοτούμπα» του ΣΥΡΙΖΑ. Επί της ουσίας η ΝΔ αναμένει ότι όλα θα κριθούν εντός των επόμενων εικοσιτετραώρων και επενδύει, παρά τα όσα δημοσίως λένε από το κόμμα, στην «αριστερή παρένθεση».
Μόνο που αυτή η θεωρία δεν βρίσκει πολλούς υποστηρικτές στο εσωτερικό της ΚΟ, αν και φανατικοί υποστηρικτές της είναι οι στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά, οι Χρύσανθος Λαζαρίδης και Δημήτρης Σταμάτης, αλλά και στελέχη της νέας ηγετικής ομάδας, όπως οι Μάκης Βορίδης, Αδωνις Γεωργιάδης και Γιάννης Βρούτσης.
Πιο μετριοπαθή στάση τηρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης που βρίσκεται στη νέα ηγετική ομάδα καθώς δέχθηκε να είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, μια απόφαση που ξάφνιασε πολλούς. Πολλά ερωτήματα διατυπώνονται για τον ρόλο που θα διαδραματίσει τελικά ο Νικήτας Κακλαμάνης που αποκατέστησε σχέσεις με τον κ. Σαμαρά.
Ο κ. Σαμαράς ουσιαστικά «αγοράζει χρόνο» και ακόμη και την εσωτερική συζήτηση στην ΚΟ, όπου θα μιλήσουν οι βουλευτές για τα αίτια της ήττας, τη μετέθεσε στις 19 του μηνός με την ελπίδα να έχει διαμορφωθεί μια τελείως διαφορετική κατάσταση για την κυβέρνηση.
Ο πρόεδρος της ΝΔ εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει οργανωμένη αμφισβήτησή του, πέρα από σποραδικά πυρά μέσω ΜΜΕ πολλών βουλευτών, νυν και πρώην, όπως π.χ. των Γιώργου Βλάχου, Ευριπίδη Στυλιανίδη, Πάνου Παναγιωτόπουλου, Ευάγγελου Αντώναρου, Μάξιμου Χαρακόπουλου, Ιωάννη Βαρβιτσιώτη κ.ά., και παρεμβάσεις πρώην βουλευτών, όπως των Σωτήρη Χατζηγάκη,Γιώργου Κοντογιάννη, Ιορδάνη Τζαμτζή, Ευάγγελου Πολύζου και του προέδρου της ΔΑΚΕ Νίκου Κιουτσούκη, που έθεσαν θέμα διαδοχής του.
Κινήσεις και επιδιώξεις
Τι θα κάνουν βαρόνοι και δελφίνοι
Οι κινήσεις των διαφόρων παραγόντων της Κεντροδεξιάς εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους θεσμικούς εταίρους και πιστωτές. Γίνεται πολύ μεγάλη συζήτηση στο παρασκήνιο αλλά δεν υπάρχει μέχρι στιγμής διά ταύτα. Αυτή η αδυναμία χάραξης ενιαίας στρατηγικής ευνοεί αυτή τη στιγμή την ηγεσία. Στο παρασκήνιο καταβάλλονται προσπάθειες και από πρώην υπουργούς, όπως π.χ. οι Γιώργος Βουλγαράκης και Αρης Σπηλιωτόπουλος, να βρεθεί κοινός τόπος.
Μετά το γραφείο του κ. Καραμανλή, αυτό της Ντόρας Μπακογιάννη είναι σημείο αναφοράς για πολλούς βουλευτές και στελέχη που της ζητούν να αναλάβει πρωτοβουλίες. Αναμένει τις εξελίξεις, δεν βιάζεται και συνιστά «ψυχραιμία». Πολλές επαφές κάνει και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης (σ.σ. η στάση του θα είναι καθοριστική στις εσωκομματικές εξελίξεις) που είναι υπέρμαχος της ανανέωσης σε όλα τα επίπεδα. Ο Νίκος Δένδιας και η Ολγα Κεφαλογιάννη δεν ανοίγουν ακόμα την «περπατησιά» τους, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μιλά για ανανέωση, ενώ το πρώτο βήμα έκανε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης καθώς κατέθεσε ολοκληρωμένη πλατφόρμα και επέκρινε το «δόγμα του σοκ», όπως είπε, του κ. Σαμαρά το οποίο αντικατέστησε την «ήπια προσαρμογή» του κ. Καραμανλή. Πολλές συναντήσεις κάνει και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Μεγάλη συζήτηση γίνεται και για τη στάση του κ. Σαμαρά τα τελευταία δυόμισι χρόνια έναντι της τρόικας. Ηδη, ο Φαήλος Κρανιδιώτης είπε ότι εάν πετύχει η κυβέρνηση πρέπει να εξηγήσει η ΝΔ γιατί δεν συγκρούστηκε και γιατί στήριξε την κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου. Ο δε Τάκης Μπαλτάκος, πρώην γ.γ. της κυβέρνησης, που εξυμνεί τη σημερινή στάση του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει ότι από τον Οκτώβριο του 2013 είχε πει ότι «το Μνημόνιο και η τρόικα είναι μελανή σελίδα στην ιστορία της χώρας».
Δεν υπάρχουν σχόλια on " Υπόγειες διεργασίες για επιστροφή του «σωτήρα» Καραμανλή "