Ανδρέας Ψυχάρης: Η πληγωμένη Κεντροδεξιά


Πριν από λίγους μήνες στο περιστύλιο της Βουλής, βουλευτής (και σήμερα υπουργός) του ΣΥΡΙΖΑ έλεγε έκπληκτος σε συνάδελφό του της Νέας Δημοκρατίας πως αυτός, όντας βέρος αριστερός, υποστηρίζει μείωση φόρων ακινήτων ενώ η ΝΔ με τον ΕΝΦΙΑ διαπράττει μια φορολογική επιδρομή στην καρδιά των ψηφοφόρων της!

Και δεν είναι μόνο αυτό. Η επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι κατάφερε όχι μόνο να διεμβολίσει τους κεντρώους ψηφοφόρους αλλά και τον πυρήνα των συντηρητικών αστών με μεθοδικότητα και σχεδιασμό ο οποίος είχε αρχή, μέση και αποτέλεσμα.

Δύο όμως ήταν οι κεντρικοί άξονες της επιτυχίας της εν λόγω διεμβόλισης. Τον πρώτο τον περιέγραψε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ: η τότε αντιπολίτευση άρχιζε να εκφράζει σταθερά τα συμφέροντα των αστών, των συντηρητικών και κυρίως των οικογενειαρχών. Υποστήριζε για παράδειγμα τον πατέρα που με κόπο και περηφάνια αγόραζε ή έκτιζε ένα σπίτι για την κόρη του και δεν θα τον ανάγκαζε να πληρώνει χαράτσι.

Ο δεύτερος ήταν η Βουλή. Μετέφερε την πολιτική αντιπαράθεση και εκεί που θα πρέπει να διεξάγεται κερδίζοντας κατά κράτος στο πεδίο όπου η Κεντροδεξιά κατά παράδοση κυριαρχούσε. Η Νέα Δημοκρατία έδινε την εντύπωση ότι είτε απουσίαζε είτε αδιαφορούσε για τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, με αποτέλεσμα μια πρωτοφανή υποβάθμιση της Βουλής, δίνοντας, με ποδοσφαιρικούς όρους, γήπεδο στον ΣΥΡΙΖΑ να αναβαθμιστεί στα μάτια των πολιτών ως το κόμμα το οποίο σέβεται και καταξιώνεται στον πολιτικό στίβο.

Σίγουρα διέπραξε και λάθη, αλλά βρισκόταν μέσα στη Βουλή και κυριαρχούσε.

Η παράταξη της Κεντροδεξιάς παρουσιάζεται πληγωμένη - ποιος θα μπορούσε άλλωστε να φανταστεί πριν από ορισμένα χρόνια ότι η παράταξη που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής θα έχανε κατά κράτος, με 8,5 μονάδες μάλιστα, από το κόμμα που προήλθε από το ΚΚΕ Εσωτερικού!

Το θέμα είναι εάν οι πληγές της μπορούν να επουλωθούν. Αν και αρκετά πολιτικά στελέχη και μνηστήρες μιλάνε για αλλαγή της ηγεσίας, το πρόβλημα δεν είναι αυτή.

Είναι γνωστό ότι πολλά στελέχη της Κεντροδεξιάς έχουν «παρελάσει» από το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή αποζητώντας ενδεχομένως την καθοδήγηση ή και τη στήριξή του για προσεχείς εξελίξεις στη ΝΔ. Ο ίδιος όμως στηρίζει, όπως έκανε και στο παρελθόν, τον κ. Αντ. Σαμαρά. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες κύκλοι κοντά στον πρώην πρωθυπουργό θεωρούν ότι η στρατηγική της πολιτικής «προς την Ευρώπη» έχει κλείσει και η παράταξη πρέπει να θέσει νέους προβληματισμούς και στόχους ώστε όχι μόνο να γίνει ελκυστική αλλά και να εκπροσωπήσει τον κεντροδεξιό πολίτη. Το ποιος θα ηγηθεί δεν αποτελεί το πρόβλημα - το θέμα είναι τι εκπροσωπεί και πού βαδίζουν η ηγεσία και η παράταξη.

Μέχρι όμως να τεθεί θέμα προσανατολισμού, αρκετά στελέχη μιλούν για μάχες που πρέπει να δοθούν μέσα στη Βουλή. Ορισμένοι εκμυστηρεύονται ότι, ανεξάρτητα από ενδεχόμενες βουλήσεις του προεδρικού περιβάλλοντος, θα προβούν σε έντονη κοινοβουλευτική παρουσία διορθώνοντας λάθη των τελευταίων δύο ετών.

Πάντως επειδή η φύση απεχθάνεται το κενό, η Κεντροδεξιά μπορεί να είναι πληγωμένη αλλά σίγουρα δεν θα μείνει ορφανή.

πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια on " Ανδρέας Ψυχάρης: Η πληγωμένη Κεντροδεξιά "

Leave a Reply